Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

I Vanløse Børnegård prioriterer vi måltiderne højt. Vi ønsker, at måltiderne er et højdepunkt på dagen, hvor børnene får velsmagende, varieret, økologisk og klimavenlig mad, der samtidig understøtter deres udvikling af madmod og madglæde. Vi har vi to køkkenmedarbejdere, som står for at lave al vores dejlige mad.

Køkkenet har guldmærket i økologi, som er en målsætning Københavns Kommune.

Mad og pædagogik

Vi indtænker maden i det pædagogiske arbejde: At forstå hvor maden kommer fra, være med til at tilberede og serverede den, udvikler børnenes smag, madmod og nysgerrighed. Derfor involverer vi børnene på forskellige måder: De større børn er med til at lave eftermiddagsmad i faste uger i løbet af året. Vi arrangerer bagedage med grupper af børn. Vi har pædagogiske madaktiviteter lagt ind i vores årshjul, fx dyrkning af krydderurter på legepladsen i foråret og sanketur, hvor vi plukker bær til saft og marmelade i september. Og så inddrager vi hver dag børnene i de opgaver, som er i forbindelse med måltidet, afhængig af børnenes alder. Derfor er servicen tilpasset børnenes alder, så de selv kan være med til at tage mad, sende rundt og hælde mælk i glasset. Ligesom børnene i de større børnegrupper er med til at lufte ud inden maden, hente service og mad, dække bord og præsenterer maden, ligesom de selv tørrer op, hvis de spilder, skraber rester fra tallerkenen i madspanden og sætter det brugte service på vognen igen.

Alt det, mener vi, gør måltidet til en samlende oplevelse, hvor børnene både udvikler selvhjulpenhed og et blik for det store fællesskab.   

Ugens menu

Ugens menu er sammensat, så vi sikrer forudsigelighed, variation og ernæringsrigtig mad til glæde for både børn og voksne. I temauger og lignende kan vi ændre på strukturen.

Menuerne bliver sammensat så børnene bliver præsenteret for fisk, indmad, kød og grøntretter over en fjorten dages periode. På den måde kan vi sikre variation og en høj ernæringsværdi for børnene. Vi vægter den kulinariske oplevelse højt, samt sanseoplevelsen i at få et måltid, der er sat sammen af både smag, udseende og konsistens. Derfor sammensætter vi måltidet af alle grundsmagene; det sure, det søde, det bitre, det salte og umami, og anretter maden præsentabelt, så det er nemt for børnene at se, hvad måltidet består af. 

Mandag: Suppedag
Tirsdag: Vegetar
Onsdag: Vegetar
Torsdag: Fisk eller kød
Fredag: Rugbrøds- og restedag

Formiddags- og eftermiddagsmåltiderne er indtænkt i ugens menu, så variation og ernæring tilpasses over hele dagen. 

De daglige måltider

Vi tilbyder morgenmad indtil klokken 7.15.
Vi spiser formiddagsmad klokken 9.00.
Frokosten serveres hver dag fra klokken 10.45-12.00.
Klokken 14.00-14.30 serverer vi eftermiddagsmad.
Til de børn, der hentes sent, serverer vi et let måltid klokken 16.30.

Vi sørger for, at der er tid og ro til, at alle børn kan nå at spise færdig - også de børn som spiser langsomt. Vi har aftalte legezoner til de børn, som er hurtigt færdige.

Sukker

Vi vil gerne begrænse børnenes sukkerindtager, så det er forældrene, der har overblik og ansvaret for, hvor meget sukker deres barn får. Sukker bruges derfor velovervejet i køkkenet som krydderi i forbindelse med tilsmagning eller syltning. Ved særlige lejligheder kan der være undtagelser, fx fastelavnsboller ved fastelavn eller æbleskiver ved julefesten i december. 

Kosthensyn 

Vi tager hensyn, hvis ønsket om specialkost og/eller diæter er lægeligt anbefalet og beder om lægeerklæring fra speciallæge. Kulturelle og religiøse hensyn imødekommes, og vi tilbyder vegetarmad.